Οι ευμετάβλητες συνθήκες στην αγορά εργασίας διεθνώς αλλά και οι αλλαγές που συντελούνται συνεχώς στην τεχνολογία δημιουργούν ή αφαιρούν ζήτηση εργασίας από ένα κλάδο της οικονομίας. Ο μέσος εργαζόμενος στις αναπτυγμένες αγορές αλλάζει περίπου 6 φορές επαγγελματική σταδιοδρομία κατά την διάρκεια της ζωής του. Το εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα την επόμενη 10ετία αναμένεται να αλλάξει ριζικά. Κάποια στιγμή η ύφεση θα κοπάσει και οι νέες θέσεις εργασίας στην χώρα θα επανέλθουν, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα επανέλθουν και στους ίδιους κλάδους που χάνονται σήμερα. Παρουσιάζονται οκτώ επαγγέλματα με μεγάλες προοπτικές μεταξύ αυτών, μηχανικός βιοϊατρικής, αρχιτέκτονας δικτύων, καλλιτέχνης πολυμέσων και Athletic Trainer…

ΤΑ ΟΚΤΩ (8) ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Τα μελλοντικά επαγγέλματα που παρουσιάζονται έρχονται να προστεθούν στα δεκάδες μελλοντικά επαγγέλματα που έχουμε παρουσιάσει μέσα από το Capitalinvest σε προηγούμενα άρθρα. Στις συνδέσεις στο τέλος μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα άρθρα αυτά. Στο παρόν παρουσιάζονται τα επαγγέλματα: Μηχανικός Βιοϊατρικής, Αναλυτής Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Οφθαλμομέτρης, Καλλιτέχνης Πολυμέσων, Athletic Trainer, Αρχιτέκτονας Δικτύων, Μετεωρολόγος και Διερμηνέας / Μεταφραστής.

 

1) Μηχανικός Βιοϊατρικής (Biomedical Engineer)

Ένας γιατρός βιοϊατρικής τεχνολογίας είναι υπεύθυνες για την άσκηση προηγμένων ιατρικών διαδικασιών σε συνεργασία με ειδικευμένους γιατρούς. Χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για την οικοδόμηση βιοϊατρικών μηχανισμών και την ανάπτυξη νέων μεθόδων χορήγησης φαρμάκων. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι η ζήτηση για μηχανικούς βιοϊατρικής θα αυξηθεί 72% τα επόμενα έτη σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Αυτό θα συμβεί κυρίως εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της υψηλής ζήτησης για νέες ιατρικές τεχνολογίες. Οι νέες ανακαλύψεις στην βιοϊατρική και η άυξηση του προσδόκιμου ζωής θα αυξήσουν την ζήτηση για το επάγγελμα αυτού του είδους σε όλον τον κόσμο και σίγουρα και στην Ελλάδα που παραδοσιακά εμφανίζει μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας. 

 

2) Αναλυτής Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Computer Systems Analyst)

Ένας αναλυτής συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι απαραίτητος σε μια μεγάλη γκάμα διεργασιών υψηλής τεχνολογίας. Με την ταχεία πρόοδο της τεχνολογίας και την συνεχή διείσδυση του διαδικτύου σε νέες πληθυσμιακές ομάδες, η ζήτηση για το επάγγελμα θα ανεβαίνει αστρονομικά. Ιδιαίτερα καθώς η εξάπλωση του ηλεκτρονικού εμπορίου απαιτεί περισσότερες και μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων. Με την απόκτηση και μόνο πτυχίου, οι απολαβές στις ΗΠΑ σήμερα για το συγκεκριμένο επάγγελμα κυμαίνονται περί τις $ 80.000 ετησίως. Η Ευρώπη σε ζητήματα πληροφορικής και διαδικτύου υπολείπεται σημαντικά της άλλης άκρης του Ατλαντικού πράγμα όμως που σημαίνει ότι η αύξηση της ζήτηση για επαγγέλματα πληροφορικής στο μέλλον θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σημαντική αύξηση αναμένεται και στην Ελλάδα καθώς διευρύνεται ραγδαίως το ποσοστό του πληθυσμού που αποκτά πρόσβαση στο διαδίκτυο.

 

ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ MT4 INDICATORS


3) Οφθαλμομέτρης (Optometrist)

Ένας οφθαλμομέτρης είναι ένας ειδικευμένος οφθαλμίατρος που καλείται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών και διαταραχών που σχετίζονται με την ανθρώπινη όραση. Οι αναμενόμενες προοπτικές του επαγγέλματος είναι μεγάλες εξαιτίας τόσο της γήρανσης του πληθυσμού όσο και εξαιτίας των νέων εξελίξεων στις χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν την βελτίωση της ανθρώπινης όρασης. Παράλληλα οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών θέτουν ως επίκεντρο την ανθρώπινη όραση για να προσφέρουν νέες εμπειρίες πληροφόρησης και ψυχαγωγίας. Για παράδειγμα ο συνδυασμός Augmented reality και των γυαλιών της Google. Στο μέλλον θα χρησιμοποιούμε τα μάτια μας πιο πολύ από ποτέ και αυτό θα δημιουργήσει αυξημένη ζήτηση στο εν λόγω επάγγελμα.

 

4) Καλλιτέχνης Πολυμέσων (Multimedia artist)

Οι Καλλιτέχνες των Πολυμέσων στο μέλλον θα σχεδιάζουν τα πάντα στο νέο κόσμό της πληροφόρησης που ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε. Χρησιμοποιώντας τις άρτιες τεχνικές τους γνώσεις αλλά και το πηγαίο ταλέντο τους θα σχεδιάζουν από πρωτοποριακές ιστοσελίδες στο ίντερνετ μέχρι ολόκληρες ταινίες για την αγορά του κινηματογράφου. Το επάγγελμα υπάρχει από σήμερα και εμφανίζει πολλές εφαρμογές τόσο στο Διαδίκτυο όσο και στην αγορά των ΜΜΕ. Στο μέλλον οι απαιτήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες, η μορφή του επαγγέλματος θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και οι δουλείες θα εξασφαλίζονται κυρίως μέσα από δημοπρασίες / διαγωνισμούς στο διαδίκτυο. ►Δείτε ένα παράδειγμα πως αναζητούνται και κλείνονται δουλείες στο διαδίκτυο σήμερα, που αφορούν καλλιτέχνες πολυμέσων.                      

 

5) Athletic Trainer και Personal Trainer

Σε ολόκληρο τον κόσμο όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι ανταγωνίζονται στον τομέα του αθλητισμού ενώ όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται για την σωματική τους υγεία και ομορφιά. Η ατομική προπόνηση και η προσανατολισμένη αθλητική εκπαίδευση θα εμφανίσουν σημαντική ζήτηση στο μέλλον και σε αυτό συμβάλει ο σύγχρονος αστικός τρόπος ζωής. Ο Athletic Trainer στο μέλλον θα πρέπει να έχει γνώσεις όχι μόνο προπονητικής αλλά και διατροφολογίας, ψυχολογίας καθώς και γνώσεις αποκατάστασης τραυματισμών. Ένας Athletic Trainer θα εργάζεται στο μέλλον τόσο για αθλητικές ομάδες, νοσοκομεία και σχολεία όσο και για συγκεκριμένα άτομα που χρειάζονται ειδικές προπονητικές υπηρεσίες (Personal Trainer).

6) Αρχιτέκτονας Δικτύων (Network Architect)

Ένας Αρχιτέκτονας Δικτύου ή αλλιώς αρχιτέκτονας Συστημάτων Δικτύων και Επικοινωνιών θα χρησιμοποιείται στο μέλλον τόσο από επιχειρήσεις όσο και από κυβερνήσεις και μεγάλους οργανισμούς για να σχεδιάζει και να υλοποιεί συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών. Αυτή η εργασία απαιτεί την άρτια γνώση του υλικού και του λογισμικού που ενσωματώνει κάθε οργανισμός αλλά και την γνώση και την εμπειρία εγκατάστασης καλωδίων και συστημάτων δικτύωσης. Όπως και για κάθε άλλη εργασία που σχετίζεται με την εφαρμοσμένη πληροφορική, η ζήτηση και οι απολαβές για το συγκεκριμένο επάγγελμα στο μέλλον θα είναι πολύ σημαντικές. Ειδικά στην Ελλάδα που οι ηλεκτρονικές υποδομές του Δημόσιου Τομέα είναι πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη η ζήτηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

 

7) Μετεωρολόγος (Meteorologist)

Σε όλο τον κόσμο το επάγγελμα του μετεωρολόγου είναι σταθερά στην πρώτη γραμμή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το ενδιαφέρον για την πρόγνωση του καιρού είναι συνεχώς και σταθερά μεγάλο και ειδικά καθώς την τελευταία 10ετία η δορυφορική τεχνολογία έχει κάνει τις προβλέψεις εξαιρετικά ακριβείς. Στο μέλλον αναμένεται η γέννηση μιας μεγάλης σειράς υπο-ειδικοτήτων στον τομέα αυτό ενώ ο μεγαλύτερος εργοδότης στον κλάδο αναμένεται να συνεχίσει να είναι η πολιτεία αλλά και οι ειδησεογραφικοί  σταθμοί και τα λοιπά μέσα ενημέρωσης.

 

 

8) Διερμηνέας/Μεταφραστής (Interpreter/Translator)

Καθώς η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να ενοποιείται η ζήτηση για επαγγελματίες μεταφραστές θα βαίνει αυξανόμενη. Οι γλώσσες με μεγάλη ζήτηση για το μέλλον αναμένεται να είναι: τα Κινεζικά, τα Αραβικά, τα Ινδικά, τα Ρωσικά, τα Κορεατικά καθώς επίσης και τα Ισπανικά, τα Πορτογαλικά, τα Γαλλικά και τα Γερμανικά. Και ενώ οι μεταφραστές θα ασχολούνται με τον γραπτό λόγο οι διερμηνείς θα εμπλέκονται με τον προφορικό λόγο. Ένας Διερμηνέας / Μεταφραστής μπορεί να εργάζεται είτε ως freelancer είτε ως μόνιμος απασχολούμενος σε μεγάλες πολυεθνικές είτε σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ. Καθώς οι υπηρεσίες απλής μετάφρασης γίνονται ηλεκτρονικά όλο και πιο εύκολες το κλειδί της ζήτησης για το επάγγελμα στο μέλλον είναι η εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς. Εξειδίκευση δηλαδή σε τομείς όπως η νομική και ή ιατρική μετάφραση. Τα μεταφραστικά έργα δημοπρατούνται σήμερα μέσα από εξειδικευμένες σελίδες του διαδικτύου. Εκεί κάποιος μπορεί να αναθέσει ένα έργο σε ένα τρίτο με αμοιβή είτε αντίστοιχα να αναλάβει να μεταφράσει το έργου κάποιου τρίτου και να πληρωθεί.►Δείτε ένα παράδειγμα στο Odesk.com

 

                          

Συνδέσεις ευρέσεως εργασίας / Αγγελίες εργασίας στο εξωτερικό:

Εύρεση Εργασίας σε όλο τον κόσμο (και Ελλάδα) Indeed.com

Idealist.org, Θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο στο μη κερδοσκοπικό τομέα 

Jobsabroad.com, ανοικτές θέσεις εργασίας παγκοσμίως

Monster.com, μηχανή αναζήτησης για θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

Εύρεση Εργασίας στην Ευρώπη στο myCareer.com

Εύρεση Εργασίας στις ΗΠΑ στο careerBuilder.com

Δηλώστε το ταλέντο σας στο Elance.com

 

■ Capitalinvest.gr

Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του ιστοχώρου capitalinvest χωρίς την σχετική άδεια.

Share:

Πλήρης οδηγός στα Ελληνικά για την επένδυση σε Μετοχές, Συνάλλαγμα και Κρυπτονομίσματα

Go to Top