Σύμφωνα με την Fast Future Research στην έκθεση της με τίτλο «The Shape of Jobs to Come» που δημοσιεύτηκε το 2010 παρουσιάζονται είκοσι (20) μελλοντικά επαγγέλματα που ενδέχεται να εμφανιστούν στον κόσμο μας από το 2020 έως και το 2030. 

Ακολουθεί η λίστα με τα είκοσι (20) πιο ενδιαφέροντα επαγγέλματα του μέλλοντος της Fast Future Research:

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

  1. Προσωπικοί μάνατζερ (personal branders)

Οι προσωπικοί μάνατζερ θα βοηθούν οποιονδήποτε να δημιουργήσει ένα αρεστό προσωπικό προφίλ στο διαδίκτυο μέσω της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media). Ουσιαστικά το συγκεκριμένο επάγγελμα αφορά το χτίσιμο μια συγκεκριμένης προσωπικής ‘εικόνας’ (image making) στο διαδίκτυο.

  1. Εικονικοί δικηγόροι (virtual lawyers)

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα επικοινωνούν και θα συνδιαλλάσσονται  μέσω του διαδικτύου (online) θα δημιουργηθεί η ανάγκη για εικονικούς δικηγόρους ικανούς να επιλύουν νομικές διαφορές μεταξύ ατόμων που ζουν σε χώρες με διαφορετικά νομικά συστήματα.

  1. Διαχειριστές / σύμβουλοι ηλικιωμένων ατόμων (old aged wellness managers / consultants)

Καθώς ο μέσος όρος ζωής μεγαλώνει, στο μέλλον θα υπάρξει η ανάγκη για εδικούς στην διαχείριση της υγείας και των αναγκών του πληθυσμού των ηλικιωμένων, όπου θα μπορούν να τους ενημερώνουν για νέες θεραπείες και νέα φάρμακα. Το συγκεκριμένο επάγγελμα το έχουμε συναντήσει και σε άλλες εκθέσεις και συνεπώς αξιολογείται ιδιαίτερα θετικά.           

  1. Ηθικιστές νέων επιστημών (new-science ethicists)

Καθώς οι νέες επιστήμες οδηγούν την ανθρωπότητα σε νέους δρόμους όπως π.χ. η κλωνοποίηση ανθρώπινου DNA, θα χρειαστεί μια νέα γενιά επαγγελματιών φιλοσόφων που θα μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία να κατανοήσει τις νέες εξελίξεις και να παράλληλα κάνει ηθικές επιλογές.

  1. Ειδικοί σύμβουλοι κοινωνικής δικτύωσης (social networking workers)

Η ευρεία χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα προκαλέσει περιπτώσεις ατόμων που έχουν υποστεί ψυχικά τραύματα ή έχουν μπει στο περιθώριο των μέσων  κοινωνικής δικτύωσης. Οι ειδικοί κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούν να συμβουλεύουν και να βοηθούν τα άτομα αυτά.

  1. Ηλεκτρονικοί βοηθοί (virtual clutter organizers)

Οι ηλεκτρονικοί βοηθοί θα μας βοηθούν να οργανώνουμε ηλεκτρονικά την ζωή μας, μεταξύ άλλων, θα οργανώνουν τους email λογαριασμούς μας, τα προσωπικά δεδομένα και τους μυστικούς κωδικούς μας (password).

  1. Χρηματιστές χρόνου (time brokers / time bank trader)

Ο χρόνος αποτελούσε ανέκαθεν ένα σημαντικό αγαθό για όλους τους ανθρώπους, ενώ ήδη υφίσταται η διαχείριση χρόνου ως επάγγελμα. Στο μέλλον, ίσως ο χρόνος να διαπραγματεύεται ως χρηματιστηριακή αξία σε κάποιες εναλλακτικές αγορές και να απαιτηθεί η χρήση ειδικών χρηματιστών χρόνου.

 


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ


  1. Διαχειριστές εικονικών / ψηφιακών καθηγητών (avatar managers / devotees / virtual teachers)

Καθώς χαρακτήρες υπολογιστών (avatars) ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία ως βοηθοί / αντικαταστάτες εκπαιδευτικών οι avatar managers θα είναι υπεύθυνοι στην διαχείριση του ψηφιακού προσωπικού ώστε να ταιριάζει (matching) με τις ανάγκες των μαθητών.

 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ


  1. Κατασκευαστές ανθρώπινων μελών (body-part makers)

Καθώς η τεχνολογία προσθετικών μελών βελτιώνεται, σε μερικά χρόνια θα είναι εφικτή και η δημιουργία ζωντανών ανθρώπινων μελών. Σύμφωνα με την Fast Future Research πάντα, στο μέλλον θα λειτουργούν καταστήματα που θα πωλούν και θα επισκευάζουν ανθρώπινα μέλη.

  1. Νάνο-γιατροί (nano-medics)

Η εξέλιξη που θα εμφανίσει ο κλάδος της νανοτεχνολογίας θα οδηγήσει στη δημιουργία υπό-ατομικών συσκευών και νέων θεραπειών. Κατά συνέπεια οι αλλαγές που θα προκύψουν στην προσωπική περίθαλψη και θεραπεία θα οδηγήσουν στην ανάγκη ειδικευμένων νάνο-γιατρών που θα μπορούν να διαχειρίζονται τις νέες νάνο-θεραπείες αποτελεσματικά.

  1. Χειρούργοι αύξησης της μνήμης (memory augmentation surgeons)

Οι εν λόγω χειρουργοί θα μπορούν να προσθέτουν μνήμη σε ανθρώπους και να βοηθήσουν αυτούς που είναι υπερβολικά εκτεθειμένοι σε πληροφορίες και χρειάζονται περισσότερη μνήμη.

  1. Βοηθοί καραντίνας (quarantine enforcers)

Σε περίπτωση που ένας θανατηφόρος ιός εξαπλωθεί ταχέως, οι νοσοκόμες και το λοιπό ιατρικό προσωπικό δεν θα επαρκούν, και τότε θα χρειαστεί η συνεισφορά των ειδικών βοηθών καραντίνας. ‘Υπερβολικό’ επάγγελμα που ελπίζουμε να μην χρειαστεί.

 

 

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ


  1. Αγρότες γενετικά τροποποιημένων τροφίμων (farmers of genetically engineered crops and livestocks)

Οι μελλοντικοί αγρότες θα καλλιεργούν νέους τύπους φυτών και θα εκτρέφουν γενετικά τροποποιημένα ζώα που θα παράγουν περισσότερη τροφή και θα περιέχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

  1. Κάθετοι αγρότες (vertical farmers)

Οι εν λόγω αγρότες θα λειτουργούν αγροκτήματα στο κέντρο των πόλεων, αυτού του είδους η ενασχόληση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2020. Οι εν λόγω αγρότες θα πρέπει να διαθέτουν μεταξύ άλλων επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

  1. Πιλότοι, τουριστικοί ξεναγοί και αρχιτέκτονες του διαστήματος (space pilots, tour guides and architects)

Ήδη πολλές εταιρείες διεθνώς πραγματοποιούν τουριστικές ξεναγήσεις στο διάστημα έναντι μεγάλων τιμημάτων. Στο μέλλον καθώς τα ταξίδια αυτά θα πυκνώσουν θα χρειαστούν πιλότοι, ξεναγοί και πιο μακροπρόθεσμα ειδικοί αρχιτέκτονες που θα σχεδιάζουν το πως θα ζούμε και θα εργαζόμαστε στο διάστημα. Σύμφωνα με το SICSA (το Πανεπιστήμιο του Χιούστον στις ΗΠΑ) τρία σχεδιαστικά έργα που τρέχουν από σήμερα και περιλαμβάνουν:

-θερμοκήπια στον Άρη,

-φυλάκια στην Σελήνη,

-οχήματα εξερεύνησης του διαστήματος.

  1. Ειδικοί αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής (climate change reversal specialists)

Καθώς θα εντείνονται οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη, θα χρειαστούν ειδικοί μηχανικοί / επιστήμονες ικανοί να συμβάλουν στη μείωση ή και στην ανατροπή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την Fast Future Research ίσως χρειαστεί η ρήψη στους ωκεανούς ρινισμάτων σιδήρου ρινίσματα σιδήρου (τροφή του πλαγκτόν) αλλά και η τοποθέτηση γιγαντιαίων ομπρελών που θα εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου και θα συντηρούν την θερμοκρασία στον πλανήτη.

  1. Κατασκευαστές εναλλακτικών οχημάτων (alternative vehicle developers)

Στο μέλλον θα χρειαστούν σχεδιαστές που θα κατασκευάζουν ειδικά οχήματα με εναλλακτικά υλικά και που θα μπορούν να κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα. Ο σχεδιασμός νέων μέσων μεταφοράς θα περιλαμβάνει οχήματα που θα κινούνται σε δρόμους, οχήματα που θα κινούνται στον αέρα και οχήματα που θα μπορούν να ταξιδέψουν υποβρυχίως στη θάλασσα.

ΛΟΙΠΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ


  1. Αστυνόμοι καιρικών μετατροπών (weather modification policemen)

Η δημιουργία τεχνητής βροχόπτωσης από ένα περαστικό σύννεφο, είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται ήδη από σήμερα. Στο μέλλον πολλοί ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν τεχνητή βροχόπτωση. Οι αστυνόμοι των καιρικών μετατροπών θα ελέγχουν ποιος έχει δικαίωμα να προκαλεί τεχνητά τη βροχή από ένα περαστικό σύννεφο και ποιος όχι. 

  1. Διαχειριστές παρουσιαστών ειδήσεων (narrowcasters)

Καθώς η τηλεόραση και το ραδιόφωνο θα ταυτίζονται όλο και περισσότερο με το διαδίκτυο το περιεχόμενο τους θα γίνεται όλο και περισσότερο εξατομικευμένο. Στο μέλλον θα υπάρξει η ανάγκη για άτομα που σε συνεργασία με παραγωγούς και διαφημιστές θα δημιουργούν ειδήσεις και θέματα εδικά προσαρμοσμένα στις προσωπικές προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή / ακροατή.

  1. Καθαριστές δεδομένων (waste data handler)

Καθώς αυξάνεται η χρήση των προσωπικών υπολογιστών και οι πληροφορίες και τα προσωπικά μας δεδομένα που διακινούνται ηλεκτρονικά θα αυξάνονται, θα υπάρξει η ανάγκη για ειδικούς καθαριστές δεδομένων που θα μπορούν με ασφάλεια να ξεφορτώνονται όποια ηλεκτρονικά δεδομένα δεν χρειαζόμαστε (πιστωτικές κάρτες, κτλ).

 

Κατεβάστε όλο το κείμενο της μελέτης "The shape of jobs to come" στα Αγγλικά (μορφή pdf)

 

Συνδέσεις ευρέσεως εργασίας στο εξωτερικό:

Εύρεση Εργασίας στις ΗΠΑ (USAjobs)

Εύρεση Εργασίας στην Ευρώπη (experteer) 

Εύρεση Εργασίας στην Ευρώπη (mycareer)

 

Πρότυπο Βιογραφικού Σημειώματος Ε.Ε.:

Κατεβάστε το πρότυπο βιογραφικού σημειώματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση (Europass)

 

■ Capitalinvest.gr

22/8/2011

Share:

Πλήρης οδηγός στα Ελληνικά για την επένδυση σε Μετοχές, Συνάλλαγμα και Κρυπτονομίσματα

Go to Top