Αναλαμβάνεται η πλήρης προετοιμασία επενδυτικών προτάσεων -Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να λάβετε την προσφορά μας..
 
ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

 

Τα τελευταία δύο χρόνια η τιμή του πετρελαίου έχει πραγματοποιήσει ένα σημαντικό ράλι. Πιο συγκεκριμένα, από τα 35 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του 2008 ανέρχεται στα 91 περίπου δολάρια το βαρέλι στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2011. Η ισχυρή ανάπτυξη της Αμερικάνικης οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του δολαρίου συντελούν ισχυρά στην κατεύθυνση αυτή. Καθώς το πετρέλαιο αποτιμάται σε Αμερικάνικα δολάρια η πορεία των τιμών του πετρελαίου βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την πορεία του δολαρίου. Σημειώνεται ότι ιστορικά η τιμή του πετρελαίου παρουσιάζει μια ευρεία διακύμανση μεταξύ των 30 και των 150 δολαρίων ανά βαρέλι. Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ανέκοψε την σημαντική άνοδο του πετρελαίου που είχε διαρκέσει για αρκετά χρόνια και που κορυφώθηκε το 2007. Η κρίση του 2008 οδήγησε την τιμή του μαύρου χρυσού στα 38 δολάρια το βαρέλι από τα 145 δολάρια που είχε βρεθεί το καλοκαίρι του 2007, πραγματοποιώντας μια πρωτοφανή πτώση της τάξης του 75%.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

1) ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

Οι περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες διαπραγματεύονται σε κάποιο μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο. Συνήθως οι μετοχές των πετρελαϊκών ομίλων εμφανίζουν και αξιόλογες μερισματικές αποδόσεις. Πετρελαϊκές μετοχές εντοπίζονται τόσο σε Αμερικάνικα όσο και σε Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

2) ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (Futures)

Μέσα από ένα χρηματιστήριο παραγώγων (π.χ. Chicago Mercantile Exchange) μπορείτε να αγοράσετε ένα συμβόλαιο τύπου future και να στοιχηματίσετε στην άνοδο (long θέση) ή στην πτώση (short) της χρηματιστηριακής τιμής του πετρελαίου. Ένα τυπικό μελλοντικό συμβόλαιο future αφορά την αγορά ή την πώληση 1.000 βαρελιών πετρελαίου.

3) ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ (Oil Stock Mutual Funds)

Σε όλο τον κόσμο διαπραγματεύονται μια σειρά από Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν αποκλειστικά σε πετρέλαιο. Σημειώνεται ότι το ετήσιο κόστος διαχείρισης των Αμοιβαίων Κεφαλαίων πετρελαίου είναι περίπου 0,8-1% της αξίας του χαρτοφυλακίου τους. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο Αμοιβαία με πετρελαϊκό χαρτοφυλάκιο:

-Vanguard mutual funds  

-USAA mutual funds

4) ΟIL STOCK ETFs (Exchange Traded Funds)

Τα χρηματιστηριακά προϊόντα Oil ETFs αποτελούνται από ένα καλάθι από πετρελαϊκές μετοχές, περίπου όπως και τα αμοιβαία κεφάλαια, η διαφορά είναι ότι διαπραγματεύονται χρηματιστηριακώς ως μετοχές γεγονός που επιτρέπει την εύκολη είσοδο/έξοδο των επενδυτών. Τα Oil ETFs συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα διασποράς κινδύνου των αμοιβαίων κεφαλαίων με τα πλεονεκτήματα της εύκολης διαπραγμάτευσης της αγοράς των μετοχών. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια Oil ETFs:

-United States Oil Fund (USO)

-Goldman Sachs Crude Oil Total Return ETN (OIL)

-PowerShares DB Oil Fund (DBO)

 

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

-Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο για το 2011 αναμένεται να αυξηθεί σε 89,1 εκ. βαρέλια την ημέρα από 87,7 εκ. βαρέλια την ημέρα το 2010. Σημειώνεται ότι η ζήτηση για πετρέλαιο από την Κίνα αναμένεται να αυξάνεται περίπου 0,8% κάθε χρόνο για την 5ετία 2011-2015

-Σύμφωνα με προβλέψεις της Barclays για το 2011 η τιμή του πετρελαίου θα ανέλθει στα 100 δολάρια το βαρέλι ενώ σύμφωνα με την Goldman Sachs θα προσεγγίσει τα 105 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα η Moodys προβλέπει η τιμή να διαμορφώνεται περί τα 80 δολάρια το βαρέλι στο τέλος τους έτους. 

-Σύμφωνα με προβλέψεις της JP Morgan για το 2012 η τιμή του πετρελαίου θα προσεγγίσει τα 120 δολάρια το βαρέλι.

-Σύμφωνα με στοιχεία από την CFTC, αυτή την στιγμή υπάρχουν 200.000 περίπου περισσότερες long θέσεις από ότι short.

Η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ -NYMEX Futures

Η τιμή του χρηματιστηρίου παραγώγων NYMEX για το αργό πετρέλαιο βασίζεται στα μελλοντικά συμβόλαια τύπου futures που ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται από το 1983. Η τιμή NYMEX είναι σίγουρα ο πιο σημαντικός και διαδεδομένος τρόπος αναφοράς της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως. Η τιμή NYMEX Futures αντιπροσωπεύει την αξία ενός συμβολαίου 1 βαρελιού WTI ή ΒΡΕΝΤ πετρελαίου που θα αγορασθεί στο μέλλον. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των συμβολαίων τελικά εκτελείτε, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό των συμβολαίων αποτελεί ‘χρηματιστηριακό αέρα’. Γεγονός που δίνει μια καλή εξήγηση στις υπερβολικές διακυμάνσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα της τιμής του πετρελαίου. Σημειώνεται ότι πλέον το NYMEX ανήκει στο Chicago Mercantile Exchange.

Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ OPEC (OPEC BASKET)

O OPEC συλλέγει τις τιμές του πετρελαίου από 7 πετρελαιοπαραγωγούς χώρες (Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Βενεζουέλα, Μεξικό, Αλγερία, Ινδονησία και Νιγηρία) και διαμορφώνει την τιμή OPEC Basket Price σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει τις τιμολογιακές συνθήκες της αγοράς.

Η ΤΙΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ (Imported Refiner Acquisition Cost)

Στις ΗΠΑ κυρίως, χρησιμοποιείται η τιμή -Imported Refiner Acquisition Cost- η οποία διαμορφώνεται βάσει όγκου των εισαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Οι δύο σημαντικότεροι τύποι πετρελαίου που διαπραγματεύονται διεθνώς είναι το West Texas Intermediate και το Brent. Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο διαπραγματεύονται πάνω από 160 διαφορετικοί  τύποι πετρελαίου οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ τους ποιοτικά και κατ’ επέκταση και σε επίπεδο τιμολόγησης.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΥΠΟΥ Brent

Το ΒΡΕΝΤ είναι ένας συνδυασμός από 15 διαφορετικής προέλευσης τύπων πετρελαίου και χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή βενζίνης. Η τιμή του ιστορικά διαπραγματεύεται με ένα premium της τάξης των $4 με $5 ανά βαρέλι σε σχέση με το πετρέλαιο τύπου OPEC BASKET.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΥΠΟΥ West Texas Intermediate (WTI)

Το WTI είναι πετρέλαιο πολύ υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή βενζίνης. Η τιμή του ιστορικά διαπραγματεύεται με ένα premium της τάξης των $1 με $2 ανά βαρέλι σε σχέση με το πετρέλαιο τύπου BRENT και $5 με $7 ανά βαρέλι σε σχέση με το πετρέλαιο τύπου OPEC BASKET.

  

Γιώργος Πρωτονοτάριος

 

 

Διαβάστε Περισσότερα στο Capitalinvest.gr:

Αγορές και Επενδυτικός Χρυσός

Ιδέες για Εναλλακτικές Επενδύσεις και Επενδυτικές Ιδέες

Εκθέσεις Διεθνών Οίκων

Άρθρα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο

 

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ:

CME GROUP -Chicago Mercantile Exchange

Επίσημη ιστοσελίδα του σημαντικότερου χρηματιστήριου παραγώγων πετρελαίου, που ελέγχει επίσης το χρηματιστήριο NYMEX.

T. Rowe Price

Ιστοσελίδα με δυνατότητες ανεύρεσης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Πετρελαϊκού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

U.S. Commodity Futures Trading Commission

Ιστοσελίδα όπου δημοσιεύονται διάφορα στατιστικά στοιχεία και πληροφορίες για τα futures του πετρελαίου.

 

Συγκρίνετε Online Options Brokers


 


Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα... 

Investment & Technology Solutions 4/2/2011

Απαγορεύεται η ολική αναδημοσίευση, ή μερική αντιγραφή κειμένων και γενικότερα πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του ιστοχώρου capitalinvest .gr χωρίς την σχετική άδεια.


..